top of page
Writer's pictureJenni Janakka

Lisää muijii Wikipediaan

Updated: Apr 24, 2019

Wikipedia on internetissä usealla kielellä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja, joka perustuu wiki-tekniikkaan ja vapaaehtoisten aktiivisuuteen. Se on internetissä sijaitseva kaikkien olohuoneiden kirjahyllyjä koristavan massiivisen ensyklopedian korvaaja, jonka sisältämä tieto päivittyy koko ajan. Wikipediasta on tullut niin luonnollinen osa arkea ja elämää, ettei sitä tule suuremmin mietittyä. Joten mietitäänpä sitä hetki...


Wikipedian sisältö perustuu vapaaehtoisten aktiivisuuteen. Eli toisin kuin ne pölyttyneet ensyklopediat, tällä ei ole kustannustoimittajaa tai tahoa, joka sanelisi, mitkä asiat kuuluvat kaikkien tietoisuuteen. Ei ole olemassa virallista tahoa, joka neukkarissa pähkäilisi sisältöä kokonaisuutena. On vain joukko atk-käyttäviä aktiivisia ihmisiä, jotka toistensa kirjoituksia tarkkaillen kirjaavat omia tiedojyväsiä alati kasvavaan artikkelien joukkoon. Wikipedia saa osakseen kritiikkiä mm. puolueellisista käyttäjistä, kiusanhengistä ja vinoumista...


Järjestelmällinen vinoutuma

Wikipedian aihealojen kattavuutta vinouttaa se, millaiset ihmiset sitä haluavat avustaa.

Totta, se on varteenotettava huoli. Wikipedia ei varmastikaan ole kaiken kattava. Esimerkkejä eräitä aiheita käsittelevistä pitkistä artikkeleista löytyy helposti, kun taas toiset aivan yhtä tärkeät aiheet ovat yhä pelkkiä tynkiä.[...] - Wikipedia


Kirjoitin kirjassani Röyhkeyskoulu naisten näkymättömyydestä ja kuinka se häiritsee meidän kaikkien kykyä nähdä naisia toimijoina. Siis sekä siinä tilanteessa, että sattuu itse identifioitumaan naiseksi tai sitten kohdalle sattuu naisoletettu. Sukupuoli hämää.


"Englanninkielisessä Wikipediassa on erikseen artikkeli Gender bias on Wikipedia eli Sukupuolivinouma Wikipediassa. Tällä tarkoitetaan kritiikkiä, joka kohdistuu Wikipedian englanninkieliseen osaan. On havaittu, että Wikipediaa päivittävistä henkilöistä 90 prosenttia on miehiä, 9 prosenttia naisia ja 1 prosentti transsukupuolisia. Tämä on johtanut siihen, että Wikipediassa on vähemmän ja suppeampia artikkeleja, jotka käsittelevät naisia tai naisille tärkeitä asioita. Sukupuolivinouma Wikipediassa -sivu on käännetty kiinan, japanin, korean, kreikan, katalaanin, espanjan, ranskan, portugalin, turkin, heprean ja thain kielille. Tasa-arvon mahtimaat, Pohjoismaat loistavat poissaolollaan. Miksi kyseistä artikkelia ei ole kirjoitettu millään pohjoismaalaisella kielellä?

Suomessa Wikipedian naisettomuutta korjattiin vuonna 2016 naisten päivänä Helsingin yliopiston Kaisa-talossa järjestetyssä tapahtumassa, jonka tarkoitus oli lisätä eri alojen naisvaikuttajia internetin tietosanakirjaan. Huhtikuussa 2018 oli Wikiprojekti: Punaisten linkkien naiset. Nimi on osuva. Kun jossain artikkelissa esitellään tekijä, mutta hänestä itsestään ei ole vielä omaa artikkelia, vaikka tekemisiensä puolesta voisi ollakin, nimi näkyy punaisella. Sinisellä näkyvät puolestaan niiden henkilöiden nimet, joista on oma artikkeli. Suomenkielisessä Wikipediassa henkilöartikkeleista 18 prosenttia käsittelee naisia. Kampanjan ansiosta lukema on noussut 18,62 prosenttiin. Vaikka Wikipedia sisältää myös miesvaltaisen historian tuoman vääristymän, tuntuu tuo lukema silti liian pieneltä."

– Röyhkeyskoulu (Tuuma kustannus 2019)


Wikipedian mukaan 16.2.2019 naisten osuus oli 18,66 prosenttia. Lukema on edelleen kovin pieni. Myös tänä vuonna Wikipedia on kampanja käynnissä, Kuukausikilpailu: Punaisten linkkien naiset. Olen iloinen siitä, että Wikimedia Suomi nostaa tämän asia, koska sillä on väliä kenestä me löydämme tietoa. Vinouman korjaaminen on osa sitä muutosta, missä me osaamme tunnistaa tekeminen ja pätevyys yhä moninaisemman näköisessä joukossa.


Haluan nostaa tämä asian esille, koska olen kyllästynyt siihen elähtäneeseen kulttuuriin, missä nainen sen lisäksi, että hän on tekijä hänen tarvitsee olla todistelemassa omaa tekijyyttään ennen kuin otetaan tosissaan. Minä haluan löytää tietoa tekevistä muijista Wikipediasta! Siispä...


Päätin järjestää tulevana perjantaina 26.4. tilaisuuden Muijii Wikipediaan. Kanssani tilaisuutta lähti heti järjestämään mainostoimisto Redland, jonka upeisiin tiloihin pääsemme sekä Wikimedia Suomi, joka tulee ohjeistamaan Wikipedian muokkaamisen perusteet. Puhun itse tilaisuudessa kulttuurin vaikutuksesta yksilön kykyyn ymmärtää osaaminen ja tekijyys itsessään sekä siitä, miten naisten näkymättömyys on edelleen juttu -ja mitä sille voidaan tehdä.


Haluatko mukaan? TÄSTÄ pääset iloittautumaan tapahtumaan. Ja Wikipedian muokkaamisen ensimmäisen askel on luoda tunnus, se onnistuu TÄSTÄ.


Kulttuuri vaikuttaa ihmiseen, mutta ihminen voi vaikuttaa myös kulttuuriin. Tämä on ihanan konkreettista tekemistä, mitä jokainen voi tehdä! Wihii, ihan parasta!


281 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page