top of page

Tinder on firma, joka myy sinun käyttäytymistä - ei hyvänmielen lemmenalusta

Julkaisin 5.5.2021 Instagramissa videon nimeltään Tinder-räntti. Tähän menessä kyseistä videota on katsottu yli 80 000 kertaa. Asia siis ilmeisesti kiinnostaa. Päätin julkaista kyseisen videon sisällön myös tekstimuotoisena, tämä on se.

Mä latasin Tinderin muistaakseni vuonna 2013 ja siitä lähtien mä olen käyttänyt Tinderiä, joskus enemmän toisinaan hyvin vähän. Voidaan kuitenkin todeta, että mulla on seitsemän vuoden kokemus Tinderin käytöstä.


Syksyllä 2020 mä kirjoitin Himocast-podcastimme innoittaman Himokirjaa ja silloin mä perehdyin tarkemmin siihen, millainen Tinder on sovelluksena. Millainen on Tinderin algoritmi? Selvityksen perusteella mä poistin Tinderin. Mä tajusin, että se tuo mun elämääni lähinnä itseinhoa ja ihmisvihaa. Alkujaan mä ajattelin, etten nostaisi asiaa esille muualla kuin Himokirjassa, että sieltä saisi ihmiset halutessaan lukea. Mutta kun toistuvasti nousi esille keskusteluita Tinderistä, niin mä en malttanut pantata tietoani ja mun oli pakko räntätä (eng. rant - paasata).


Välihuomautus! Käsittelen aihetta hetero-kulmasta, johtuen siitä, että materiaalini koostuvat omien havaintojeni lisäksi Tinderistä tehdyistä tutkimuksista sekä tutkivien journalistien jutuista, ja näissä lähtökohtana on heterodeittailu.


Kun ihmiset keskustelevat Tinderistä, he keskittyvät mielestäni pohtimaan epärelevantteja juttuja. Esimerkiksi sitä millaisella lauseella aloittaa keskustelut, mikä on hyvä muotoilu tai millä asenteella on siellä Tinderissä. Nämä ovat ihan toisarvoisia asioita. Ennen näitä, pitää saada osuma, eli match. Niiden kannalta oleellista on se, miten Tinder-arvokas sun profiili on. Eli puhutaan Elo-Scoresta, Elo-luvusta.

Profiilisi Elo-lukuun vaikuttaa se, että kuinka moni tykkää profiilistasi ja kuinka moni swaippaa eteenpäin. Esimerkiksi, jos kaikki tykkää sun profiilista ja sulle sataa vain sydämiä, silloin sun profiilin Elo-luku on kouluarvosanaltaa täydet kymmenen. (Käytetään tässä kohtaa kouluarvosanoja havainnollistamaan Elo-luvun toimintaa, sillä me olemme oppineet ymmärrämme kouluarvosanat, mutta emme Tinderin Elo-Scorea.) Eli kun kaikki tykkää, niin sä olet siellä kastissa 10. Sitten, jos kaikki swaippaa vasemmalle profiilisi kohdalla, eli eivät tykkää, niin silloin profiilisi arvo on nelonen. Tämän jälkeen Tinder tuo sulle eteen niitä saman Elo-luvun omaavia tilejä. Kympeille tulee vastaan kymppejä ja nelosille nelosia. Tämä tarkoittaa sitä, että Tinderissä arvokkaita profiileja ovat yleisiä kauneusihanteita mahdollisimman hyvin ilmentävät profiilit. Vieläpä niin, että naisten kauneusihanteet määrittelevät miehet ja naiset määrittelevät miesten.

Minä en ollut tästä asiasta tietoinen 2018, koska sain silloin mielestävni nerokkaan idean. Ajattelin etten mä ole ihmisenä kaikille (niin kuin ei meistä kukaan ole), enkä mä halua näyttäytyä kiinnostavana kaikille. Mä halusin, että minun kohdalla sydäntä painaa vain oikeasti minusta ihmisenä kiinnostuneet, ja mä sitten muokkasin profiilini sen mukaan. Helpoin tapa havainnollistaa tätä muutosta on kuvien avulla.


Tältä mun Tinder-profiilin kuvat näytti ennen muutosta:


...ja muutoksen jälkeen tältä:

(Näiden kahden profiilin ero on asettuu myös akselille passiivinen-aktiivinen.)



Mä kerroin profiilissani innoissani siitä, että mitä mä teen. Mulla on puhekiertueita, kirjoitan kirjaa, voimautan naisia ja oon Hyvien ja huonojen uutisten käsikirjoittaja. Tykkään puhua esim. yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta. Sitten mä toivoin, että mulle tulee vastaan saman henkisiä ihmisiä.

Se mitä mä en tajunnut oli se, että nyt yhä useampi ihminen piti mun profiilia epäkiinnostavan, jolloin se laski mun profiilin arvoa, jolloin mulle tuli vastaan muita matalamman Elo-luvun profiileja. Ei siis ihmisiä, joita kiinnostaa samanlaiset asiat kuin mua. Mä yritin karsia, ja mä onnistuin karsimaan aivan tosi hyvin! Hienosti Jenni!

Onneksi tästä on ollut se hyöty, että Himocastin kuuntelijoille mulla on ollut tarjota surkuhupaisia tarinoita Tinder-keskusteluista. Esim. sellaisia tapauksia, missä keskustelun alkumetreillä heitetään kommentteja kuten: "Saaks alistaa?" tai "Mitäpä tässä, oon painanut duunia ja naisii".


Mulle alkoi tulemaan yhä vähemmän matsejä ja ne mitä tuli, niin keskustelu oli luonteeltaan töykeää. Kerta kerran perään miehet, kenen kanssa mä aloin siellä juttelemaan oli tökeröitä, ääliöitä ja epäkohteliaita. Ajan kanssa tämä vaikutti muhun siten, että mun sisusksissa alkoi kasvamaan miesviha. Sekös mua harmitti, koska reaalimaailmassa tapaamani miehet on pääasiassa mukavia, keskustelukykyisiä ja huomaavaisia.


Mä pysähdyin miettimään, että tässä on nyt joku harha. Tinder näyttää mulle maailman vääristyneenä, koska not all men oo kusipäitä!


Tinder on todella ulkonäkö keskeinen sovellus! Se on epäreilu, eikä mikään hyvänmielen cubido. Tinderin liiketoiminnan kannalta ei ole hyödyllistä se, että sen käyttäjä löytää kumppanin ja poistaa sitten sovelluksen. Minä olen ollut Tinderillä täydellinen käyttäjä. Pitkäaikainen käyttäjä joka kuukausin hiljaiselon jälkeen palaa taas takaisin räpäläämään sovellusta.


Tinderin tallentamista tiedoista löytyi esimerkiksi toimittajan Facebook-tykkäyksiä, kaikki viestit, vanhoja Instagram-kuvia, tiedot hänen koulutuksestaan sekä siitä, minkä ikäisistä miehistä hän oli kiinnostunut, montako kertaa hän oli käyttänyt sovellusta

Tinder sovelluksena. Tinder kerää susta tietoja niin Facebookista kun Instagramistakin. Se kerää tietoa siitä, että mihin FB-ryhmiin sä kuulut, montako kaveria sulla on, kenen kanssa sä juttelet ja mistä aiheista. Tinder tallentaa sun käymät keskustelut niin Tinderissä kuin myös Facebookin Messengerissä. Tinder kerää tietoa siitä, että koska sä selaa Tinderiä. Avaatko sovelluksen sunnuntai-iltaisin, yksinäisyydessä baari-illan jälkeen surullisena? Työajalla?


"Ranskalainen toimittaja Judith Duportail pyysi vuonna 2017 Tinderiltä kaiken hänestä tallennetun aineiston EU:n tietoturvalakien perusteella ja sai vastaukseksi yli 800 sivua informaatiota itsestään. Tinderin tallentamista tiedoista löytyi esimerkiksi toimittajan Facebook-tykkäyksiä, kaikki viestit, vanhoja Instagram-kuvia, tiedot hänen koulutuksestaan sekä siitä, minkä ikäisistä miehistä hän oli kiinnostunut, montako kertaa hän oli käyttänyt sovellusta sekä missä ja mihin aikaan hän oli käynyt keskusteluja Tinder-kumppaneidensa kanssa. Kun ihminen lataa sovelluksen ja rekisteröityy, hän antaa Tinderille luvan tietojensa tallentamiseen." - omia lauseitani lainaan teoksesta Himokirja (S&S Kustannus 2021)


Jos käyttämäsi sovellus on ilmainen, silloin sovellus ei ole se tuote vaan sinä olet se tuote.

Käyttäjistä kerätty data on se, millä Tinder tekee liikevaihtonsa. Tiderin on tarkoitus olla koukuttava, koska mitä enemmän ihminen käyttää elämästään aikaa sen sovelluksen ääressä ja sen parempi Tinderille, koska sitä enemmän se saa sitä dataa. Vuonna 2019 Tinder teki 1,2 miljardia dollaria voittoa, ei siis liikevaihtoa vaan voittoa! Erinomaisessa dokumentissa The Social Dilemma todetaa osuvasti, jos käyttämäsi sovellus on ilmainen, silloin sovellus ei ole se tuote vaan sinä olet se tuote.


Mikäli Tinderin käyttämisestä maksaa, niin se on eri hintainen riippuen iästä. Nuorille edullisempi ja vanhemmille kallimpii. Tämän lisäksi Yhdysvalloista, kun sä maksat Tinderistä, niin sä annat samalla Tinderille oikeutuksen tarkkailla sun luottokorttiliikennettä. Eli jos Visa vinkuu vauhdilla ja on sitä, millä mällätä menemään, niin sillon sun Tinderin profiilin arvo nousee. Tinderin on myös havaittu matchaavan varakkaita vanhempia miehiä kuumin nuoriin naisiin, sillä kyllä, sovellus pystyy laittaa sulle matchin ilman, että sä olet itse tykännyt kyseisestä profiilista. Onneksi käsittääkseni Suomen ja EU:n lainsäädäntö suojelee täällä meillä, sitä ettei luottokorttiliikenteestä lähde tietoja Tinderille.



Olisihan se kiva, että Tinder oli sellainen neutraali ja onnellinen sovellus, missä ihmisillä olisi mahdollisuus kohdata ja löytää toisensa. Kyseessä on kuitenkin kaupallinen sovellut, jota alkujaan lähti koodaamaan kuusi parikymppistä kundia, ja Tinderin algoritmi heijastelee heidän käsityksiään siitä, mikä on arvokasta deittimarkkinoilla.

Sitten on ihan oma asianhaaransa se kuin nuo Tinderin perustajat ovat sovitelleet useammankin seksuaalisen häirinnän syytteet. Esim. The rise of Sean Rad, who served as Tinder CEO twice and is now taking on Match Group and IAC in a $2 billion lawsuit


Laci Green on hyvin käsitellyt vlogissaan Tinderin sukupuolijakauman ongelmia. Tinderin tarkoin varjelema salaisuus on se, että sovellusta käyttää enemmän miehet kuin naiset. Tämä tarkoittaa sitä, että naiset saa swaippailla menemään vauhdilla kun taas miehet saa käyttää paljon aikaa profiileja selaten, että tulisi edes yksi osuma, mikä puolestaan aiheuttaa turhautumista. Suosittelen lämpimästi Laci Green videota It's Not You, it's TINDER. Let's talk sexonomics...



Tästä löydät mun alkuperäisen Tinder-räntin ja sen seksikkään jatko-osan.




1,710 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page