top of page

Dokumentoidaan myös naisten aikaansaamiset - Wikipedia on meidän kaikkien tietosanakirja

Järjesti pari viikkoa sitten yhtdessä Redlandin, Wikimedia Suomen ja Wonderlandin kanssa tilaisuuden Muijii Wikipediaan. Tarkoituksena oli nostaa keskusteluun naisten aliedustus Wikipediassa ja tehdä asialle jotain.


Se, että naiset on aliedustettuina Wikipediassa on osa kulttuurissamme edelleen elävää rähmää silmässä, joka estää näkemästä naisoletetut yhtä uskottavina toimijoina kuin miesoletetut. Tämä rähmä on varsin rasvanen ja on ymmärrettävää, että sen hinkkaaminen vie aikaa.

Wikipediasta uupuvat henkilöartikkelit, Soundi -lehden julkaisu artisteista ja naisartisteista, mitä aloja ja tekijöitä arvostetaan, nämä kaikki ovat osa sitä samaa rähmää.


Yle julkaisi sunnuntaina ansiokkaan kirjoituksen blogimaailmasta. Siinä oli erinomaisesti ilmaistuna paljon sellaisia asioita, mitä olen itsekin päässäni pyöritellyt.


"Viime vuodet blogien kommenttikentissä ja lehtien palstoilla on käyty kiivasta keskustelua siitä, onko bloggaaminen oikeaa työtä.


On, koska siitä saa rahaa, vastaavat bloggaajat.


Ihmettelyssä vaikuttaakin olevan kyse jonkinlaisesta moraalisesta huolesta. Tienaavatko tyhjäpäiset tytöt elantonsa liian helpolla? Jos työ on saanut alkunsa harrastuksesta, voiko se olla oikeaa työtä? Yleisesti ottaen ei ole tavoiteltava tilanne, että työn tekeminen olisi aina ikävää puurtamista. Eikä kukaan kysy Teemu Selänteeltä, onko lätkän pelaaminen oikeaa työtä.


Joidenkin mielestä blogeja vähätellään siksi, että ne ovat tyttöjen juttu."

_ _

Miksi naisten kuluttama kulttuuri mielletään niin helposti kakkoslaaduksi?

Oli reilu vuosi sitten Kirjallisuuden perusteet -kurssilla. Opettaja pohti kiinnostavasti sitä, mitä me ymmärrämme hyväksi kirjallisuudeksi. Mitä on hyvä kirjallisuus? Hän kertoi kuinka Virginia Woolf on tänä päivänä tunnustettu tekijä kirjallisuuden historiassa, mutta omana aikanaan ...no se kirjoitti sellaista naisten kirjallisuutta.

Naisten kirjoittamat kirjat nähdään helposti vain naisille suunnattuna, siinä missä miesten kirjoittamat kirjat on kaikille. Naisille suunnattu kirjallisuus nähdään helposti jonkin sortin "kioskikirjallisuutena", kesälomalukemisena, enemmän tai vähemmän hömppänä.


Onko on naisten kirjallisuuden (typerästi kaikki samaan laariin ympättyjen) kirjojen kirjallisuuden laadussa jotain, miksi se ei olisi ns. hyvää? Onko sen naisten kirjojen sisältämät oivallukset elämästä, tarinat kokemuksista tai hahmojen kehitys jotenkin selkeästi ymmärrettävissä kioskikirjallisuudeksi?


Kuulin hiljattain kuinka eräs mies oli kumppaninsa suosittelemana tarrannut Chimamanda Ngozi Adichie kirjoittamaan kirjaan Purppuranpunainen hibiskus. Lukeakseen tätä kirjaa junassa, mies oli kuitenkin verhoillut kirjan kannet sotahistoriaa käsittelevän kirjan kansilla.


Jee, että oli lukenut! Mutta voi nyt paska, että kannet oli tarvinnut verhoilla.


Blogeissa ja kirjallisuudessa näkyy naisten toissijainen asema tekijöinä. Kun se on naisten tekemää ja vieläpä naisille, niin se on helppo nähdä puuhasteluna, harrastuksena ja vähän sellaisena laiturin nokassa kesäpäivänä nautittavana kepeänä viihteenä. Vai houreilenko minä tässä omiani? Miksi naisten kuluttama kulttuuri mielletään niin helposti kakkoslaaduksi?


Yllä mainitsemassani Ylen jutussa oli avattuna Sara Vannisen eli Sara Ticklen uraa menestyksekkäänä bloggaajana. Jutussa mainittiin nimeltä 11 henkilöä, päätin tsekata löytyykö heistä Wikipedia artikkelia (tsekkaus tehty 13.5. klo 14:30).


HENKILÖT, JOSTA EI LÖYTYNYT:

Marianna Mäkelä, Anna Vanhanen, Xenia Andersson, Hertta Granroth, Janni Ehari, Iina Moukola, Annika Ollila


HENKILÖT, JOSTA LÖYTYI:

Teemu Selänne, Alexander Rybak ja John Maynard Keynes


Irvokkaasti tässä sattui käymään niin, että kaikki jutun naisoletetut puuttuivat ja kaikki miehet löytyivät. Henkilöt, kenestä ei löytynyt Wikipedia artikkelia ovat kaikki pitkän linja bloggaajia, jotka ovat olleet luomassa Suomeen täysin uutta alaa.


Ja mitä tulee kirjallisuuteen, Wikipediasta ei mm. löytynyt sellaisia kirjailijoita kuten Henriikka Rönkkönen, Johanna Verho, Tiina Ekman tai Marja Kihlström.


Punaisena linkkinä naisia löytyy Wikipediasta niin alalta kuin alalta.

Päätöksen siitä, mitä ja kenestä siellä on, tekevät kaikki ne, jotka muokkaavat Wikipediaa ja kaikki ne, jotka jättävät muokkaamatta.

Noin 90 prosenttia suomen kielisen Wikipedia muokkaajista on miehiä. Henkilöartikkeleista noin 19 prosenttia käsittelee naisia. Joka kuukausi Wikipediaan lisätään uusia henkilöartikkeleja, ja joka kuukausi noin 75–90 prosenttia luoduista henkilöartikkeleista on miesoletuista.


Wikipedia on ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja, joka perustuu wiki-tekniikkaan ja vapaaehtoisten aktiivisuuteen. Sillä ei ole siis kustannustoimittajaa, joka päättää, mikä tieto on kirjaamisen arvoista. Päätöksen siitä, mitä ja kenestä siellä on, tekevät kaikki ne, jotka muokkaavat Wikipediaa ja kaikki ne, jotka jättävät muokkaamatta.


Muijii Wikipediaan tapahtumassa osallistujat laitettiin heti alustusten perään muokkaamaan Wikipediaa. Wikimedia Suomelta oli tilaisuuteen saapunut vapaaehtoisia, jotka auttoivat ja ohjeistivat tarvittaessa kädestä pitäen muokkaamisessa. Olin kerännyt muutaman illan ajan listaa, mitä Wikipediaan tulee lisätä. Post It-lapuille oli kirjattu aihe per lappu, ja paritehtävänä sivuja ruvettiin rustaamaan.


Kuvaava oli se, että Wikipediasta puuttui täysin termi lasikatto.

Jännitin, että innostuukohan ihmiset tästä. Pitääkö jotenkin patistella? Ei pitänyt. Post It-taululle ilmestyi välittömästi ryysis ja läppärit kaivettiin esiin. Tilaisuudessa valmistui seuraavat Wikipedia-artikkelit: Anna Brotkin, Jenni Poikelus, lasikatto, Daniela Yrjö-Koskinen, Kaisa Merelä, D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, Milja Saari, Katja Mannerström, lasijyrkänne, Rebekka Härkönen, Rauha Mäkilä ja Minja Koskela.


Jos et tiedä, niin KVW!


Me olemme kaikki luomassa ja muovaamassa kulttuuria omilla teoillamme ja valinnoillamme. Jokainen meistä voi olla vahvistamssa sitä kulttuuria, missä pätevyys ja osaaminen ei ole vain tietyissä kehoissa tunnistettava ominaisuus.


Haastan sinut! Käy edes kurkkaamassa alla olevien ohjeiden avulla, miten Wikipedia sivuja luodaan tai miten sivuja voidaan muokata.


MITEN VOIN MUOKATA WIKIPEDIAA

1. Avaa Wikipedia.

2. Kirjoita hakukenttään henkilö (tai asia) ja tsekkaa löytyykö tästä sivu

3. Mikäli sivua ei ole, haettu asia ilmestyy punaisena linkkinä. "Luo sivu hakemasi henkilö / asia tähän wikiin."

4. Klikkaa punaista linkkiä.

5. Esille aukeaa sivu, jossa lukee "Luodaan sivua hakemasi henkilö / asia". Sivulla olevan hakukentän vasemmalla puolella on "Luo-" ja "Luo wikiteksti" -välilehdet. Valitse Luo-välilehti.

6. Tämän jälkeen aukeaa word-tekstityökalua muistuttava työkalu.

7. Aloita selkeällä lauseella, esim. Jenni Janakka on suomalainen kirjoittaja ja puhetaiteilija.

8. Merkkaat lähteet linkki painikkeella, esim. kopiomalla artikkelin nettisivuosoitteen.

9. Mikäli esim. Janakka on tehnyt jotain, mistä on jo sivu olemassa, linkkaa sivu "Cite -painikkeen avulla.

10. Iloitse siitä, että lähdit muokkaamaan Wikipediaa!



Kiitos Wikipedia Suomi, että oli mukana neuvomassa ja opastamassa! Kiitos myös Redland, upeista tiloista!

258 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page