Kaupallinen yhteistyö: Alma Talent
Useamman kerran olen saanut kuulla pitäessäni Röyhkeyskouluja, että sun pitäisi puhua näistä asioista johtajille. Tämä on ihan totta. Jos olen kerran tutkinut Röyhkeyskouluani varten osaamista ja pätevyyttä sekä sitä, miten me ymmärrämme nämä asiat itsessämme ja toisissa, olisi luonnollista jakaa näitä havaintoja myös johtajille.
Ennen kuin lähden johtajille mitään puhumaan, haluan pysähtyä pohtimaan johtajuutta. Tähän tarjoutui oivallinen mahdollisuus, kun Alma Talent pyysi minua lukemaan Teija Rantalan kirjoittaman kirjan Pieni kirja johtamisesta, koska olen mukana #oivalluksiajohtamisesta -kampanjassa, josta lisää lopussa.
_ _
TEHDÄÄN HARJOITUS: Pysähdy ja mieti millaisia kuvia, sanoja, hahmoja, ajatuksia, mielesi tuottaa sinulle, kun luet sanan: johtaja?
Entä muuttuuko tilanne, kun luet sanan: johtaminen?
Minulla muuttui pääni sisäinen kuvasta aika paljonkin. Ajatellessani sanaa johtaja, mieleni räiski minulle hyvin klassista kuvastoa johtajista. Sinne ilmestyi Obama, Musk, Ollila, se Puhtaat valkeat lakanat -sarjan isä, joka johti sitä tehdasta, Paakkanen, Machiavelli muikean hymynsä kanssa ja Leonardo DiCaprio - kiitos Wolf of Wall Street elokuvan.
Johtamista ajatellessa minulle puolestaan tulee mieleen kuoro ja sinfonia orkesteri, osa joukkuetta, vastuu, kuuntelu ja valmentaja.
Eron voisi ehkä kuvata siten, että ajatellessani sanaa johtaja, mietin sitä kuvastoa, mitä olen tottunut vastaanottamaan tuon sanan yhteydessä, mutta kun ajattelen johtamista, mietin käytännön toimintaa. Arkkityypit vs. jokapäiväinen arki.
Oleellista ei ole tässä kohtaa ja tällä kertaa miettiä, miksi minulle tulee johtaja -sanan kohdalla juuri yllä mainitun kaltaista kuvastoa. Kiinnostavaa on se, että näiden kahden eri sanan tarjoilemat kuvastot mielessäni ovat hyvin eri tyyppiset.
Se millaisia ominaisuuksia keksisin johtaja-arkkityypeille, ei olekaan samat kuin mitä ominaisuuksia ymmärrän liittää johtamiseen.
Tulen helposti ajatelleeksi, että kun joku on jossain asiassa oikein hyvä, jonkin tietyn asian äärellä, niin siinä mestaroituneena siirrytään sitten johtamaan muita, jotka työskentelevät sen saman asian äärellä. Eli jos joku on hyvä vaikka pörssimeklari (susi DiCaprio ei lähde mielestäni), niin hän tulee jossain kohtaa johtamaan investointipankkia. Eikö niin?
Mutta miksi näin oletusarvoisesti? Ominaisuudet ja taidot, mikä tekevät jostain hyvän pörssimeklarin, ei välttämättä tee hänestä hyvää johtajaa.
Pieni kirja johtamisesta, ja sen luku 3. "Kun johdat ihmisiä", puhutteli minua paljon. Siellä oli lauseita ja ajatuksia, jotka herättivät minussa riemua.
"Pomon on siis luotettava ensin."
"Ole se, kenelle tullaan kertomaan."
"Muista, että keskustelu on vastavuoroista.
Älä ole se pomo, joka jakaa puheenvuoroja vain itselleen.
Jaksa kuunnella loppuun asti äläkä keskeytä."
"Työntekijät tarvitsevat pomoa oppaakseen."
Minulla on ollut ilo työskennellä muutaman erinomaisen johtajan alaisuudessa. Toinen oli ajalta, kun olin myyntiedustajana ja toinen nyt hiljattain, kun vastuullani on ollut kirjoittaa ja viihdyttää. Molemmissa koin, että osaamiseeni luotettiin ja minulle haluttiin löytää tehtäviä, joissa voisin oppia jotain uutta ja kehittyä. Minuun luotettiin ja minulle annettiin mahdollisuus loistaa.
Mielestäni tänä päivänä johtamisessa tulisi korostaa nimenomaan ihmisten johtamista.
Mielestäni tänä päivänä johtamisessa tulisi korostaa nimenomaan ihmisten johtamista. Se on johtajan suurin taito. Kyllä niiltä muilta pesteillä löytyy asiaosaamista ja näkemystä, mutta johtaja on se, joka saa orkesterin soimaan yhteen.
_ _
Ajatukseni johtamisesta ovat vielä jokseenkin raakoja, mutta olen todella viehättynyt aiheesta.
Odotan innolla Alma Talentin järjestämää #oivalluksiajohtamisesta -aamiaista, jossa pääsen keskustelemaan johtamisesta yhdessä Pieni kirja johtamisesta opuksen kirjoittajan Teija Rantalan, Allianssi ry:n toiminnanjohtaja Anna Munsterhjelmin, keksijä, futuristi, säveltäjä, startup-yrittäjä Perttu Pölösen ja startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri Kim Väisäsen kanssa.
MIKÄLI HALUAT MUKAAN, kerro mitä sinä olet oppinut tai pohtinut johtamiseen liittyen? Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia johtamisesta? Johtaako joku sinua? Haluatko kenties itse kasvaa parhaaksi mahdolliseksi johtajaksi?
Kerro mietteesi Instagramin storyna tai muun julkaisun muodossa ja tägää se #oivalluksiajohtamisesta. Aamiainen järjestetään viikolla 23. Ja aikaa osallistua on 14.5. asti!
Comments