top of page

Miksi Beyonce?

Mainitsen Röyhkeyskoulussani yhdysvaltalaisen muusikon, tuottajan ja näyttelijän Beyoncé Giselle Knowles-Carterin muutamaan otteeseen. Mutta minkä ihmeen takia?


What would Beyonce do?

Kun puhun hänestä, puhun hahmosta nimeltään Beyonce, en (valitettavasti) tunne häntä henkilökohtaisesti, joten kyse on puhtaasti hänen julkisuudessa esittämästään persoonasta. Olen valinnut hänet, koska hän on selkeä populaarikulttuurin hahmo. Hän on myös riittävän tunnettu. On todennäköistä, että ihmiset tietävät hänet ja siksi hän sopii käytettäväksi esimerkkinä.


Mielessäni hän on alansa tämän hetken suurin tähti. Hän on laulaja, lauluntekijä, tuottaja, esiintyjä, asennevaikuttaja, näyttelijä, esimies ja asiantuntija. Hänellä on sisällään on vimma, joka puskee tekemään ja kehittymään. Hän elää, tarkkailee ja luo uutta.


Muistan kuinka edellinen rakastajani totesi, että Beyonce on hänen isänsä ja miehensä ansiosta megatähti. Pitää toki paikkansa, että Beyoncen uraan on vaikuttanut merkittävästi nuo edellä mainitut henkilöt, mutta en voi olla pohtimatta, olisiko rakastajani kokenut samanlaista tarvetta nostaa muusikon taustajoukkoja esille, mikäli kyseessä olisi ollut miespuolinen artisti. Miksi hän koki tärkeäksi korostaa sitä, että Beyonce ei ole yksin tehnyt uraansa? Miksi hänen oli helpompi ymmärtää Beyonceen menestys, taustahenkilöiden panoksen kautta?


Kaikkien tähtien takana on paljon hikoiltuja työtunteja, paljon panostaan antaneita ihmisiä.

You have as many hours a day as Beyonce.

Syy miksi minulle Beyonce on voimaihminen on se, että hän on kaikkea yllä luettelemiani asioita, ja niiden lisäksi hän on nainen, joka on juuri niin paljon naista kuin hän tahtoo olla. Kulttuurissamme toistetut tarinat vaikuttavat siihen, miten me opimme tunnistamaan osaamisen. Miten me luemme ympäristöämmen. Beyoncen ulkoinen olemus sopii paremmin tarinaan, missä hän on musabisnekseen luotu tuote, jonka ainoa panos on ulkonäkö ja ääni, koska sen tarinan me olemme kuulleet niin monta kertaa.


Meidän on vaikeampi sisäistää sitä, että jo hyvin nuoresta pitäen hän on itse ollut kehittämässä itseään määrätietoisesti, ja ollut Destiny's Childin alkuajoista lähtien tekemässä biisejä. "Say my Name" ja monet muut hitit on hänen kirjoittamiaan. Mielestäni Beyonce on Princen, David Bowien, Michael Jacksonin, Lemmy Kilmister ja Jimi Hedrixin kaltainen ikoninen muusikko.


Beyonce on omalla olemuksellaan, kyselemättömällä asenteellaan ja laadullaan moninaistamassa käsitystämme osaamisesta. Myös feminiininen nainen voi olla pätevä. Beyonce auttaa minua ymmärtämään, että minun ei tarvitse pienentää naisellisuutta olemuksessani, jotta voin ymmärtää itsessäni voiman ja tahdon.


Useissa tutkimuksissa on havaittu esikuvien merkitys. Ne ovat tärkeitä. Itselläni on useampia voimaihmisiä, kenen esimerkki antaa uskoa ja luottoa omaan tekemiseen. Jos itsellä ajatus jumittaa, eikä tiedä mitä tehdä, on sangen toimiva tapa lähteä jumia purkamaan, tarkastelemalla oman voimaihmisen/esikuvan kautta tilannetta? Mitä X tekisi? Mitä minä voin tehdä?


Me emme tarvitse työelämään miehiä imitoivia naisia, vaan me tarvitsemme sinne innolla osaamiseensa ja panokseensa suhtautuvia tekijöitä, juuri sellaisina kuin he ovat.

Pomo voi näyttää myös tältä

Röyhkeyskoulussa haluan kannustaa naisia oivaltamaan oma osaaminen ja tuomaan sen esille. Tällä viikolla luvassa Tampere, Seinäjoki ja Oulu. Tervetuloa!


Osta lippusi TÄÄLTÄ!

348 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page